2020-04-14 | De 19 huskroppar tillhörande HSB brf Granen i Järfälla kommer snart att ha sammanlagt 3 195 solpaneler på sina tak. Detta efter att bostadsrättsföreningen storsatsar på miljö, energieffektivisering och hållbarhet. Anläggningen kommer att producera drygt 900 000 kWh per år och blir därmed den största solcellsanläggningen på en bostadsfastighet i Stockholms län. 

Installationen av solpanelerna på HSB brf Granens 19 huskroppar drog igång i mitten av mars och anläggningen beräknas vara i drift i början av sommaren. Då har den en installerad effekt på 976 kW och en årlig produktion på 911 625 kWh. Det kommer att täcka en betydande del av bostadsrättsföreningens elförbrukning, som ligger på 1,46 tWh. Solcellsanläggningen blir därmed den hittills största anläggningen på en flerbostadsfastighet inom Stockholms län.

– Trots att det är 3 195 solpaneler som ska monteras, går det i en rasande fart, säger Jonny Wallentin, projektchef. Samtliga 19 tak kommer att ha solpaneler till sommaren, klara och driftsatta, endast 12 veckor efter projektstart. Samtidigt är störningsmomenten för de boende minimala, fortsätter Jonny. Strömmen stängs av en halv dag i samband med driftsättning, det är allt.

HSB Norra Stor-Stockholm bidrar med projektledning, upphandling och kvalitetssäkring av projektet och arbetet kommer att utföras tillsammans med Solarwork som underentreprenör.