30 till 60-talshus

Stockholmsutställningen 1930 anses vara genombrottet för funktionalismens idéer i Sverige. Byggnaderna utformas helt och hållet utifrån sin funktion; att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat och därför förekom ingen dekorativ utsmyckning. De nya husen fick släta, ljusa, oftast putsade och odekorerade fasader, platta tak och lådaktiga volymer uppbyggda av grundläggande geometriska former.

På 40-talet avstannade i princip allt bostadsbyggande på grund av andra världskriget, byggnadsmaterial var en bristvara. Husen som ändå byggdes fick skyddsrum. Inte förrän i slutet av decenniet kom byggandet igång igen. Nya typer av stora punkthus, med kvadratiska planer, blev populära och lamellhusen blev tjockare med många enkelsidiga lägenheter.

Husen på 1950-talet byggdes i sten och betong. Väggarna var ofta av tegel och murade i två sektioner, en så kallad kanalmur med en isolerande luftspalt i mitten. Det har visat sig vara en effektiv isolering, betydligt bättre i praktiken än i teorin.

Under 60-talet var den vanligaste hustypen lamellhus i tre våningar, oftast med betongstomme och tegelfasad. De flacka sadeltaken hade lertegel eller betongpannor.

Bjälklagen mellan våningsplanen göts i betong. Tillsammans med de gedigna väggarna gör det huset stabilt och tåligt.

Ladda ner pdf

Tjänsteblad 30 till 60-tals hus

Ladda ner SEHED Tressons tjänsteblad för 30 till 60-tals hus
Ladda ner pdf