Projektbeskrivning

Hållbarhetshuset KTH, Stockholm

Hållbarhetshuset vann  pris för Årets Fasad 2018 på Årets Bygge-galan i Stockholm för sin ”vinnaren på ett ”sjukt bra sätt” lyckats ta vara på materialets möjligheter i en fasaduppbyggnad som både förnyar och håller fast vid traditionerna. Att sedan det hantverksmässiga utförande håller en ”kanonnivå” sätter så att säga hela projektet i ”pole position” i årets fasadrace.”.

Akademiska Hus och KTH behövde mer kontorsyta men det var inte alldeles lätt att få till det eftersom bebyggelsen på campus är kulturhistoriskt värdefull och skyddad enligt lag. Den ligger dessutom inom Nationalstadsparken där gröna ytor måste sparas. Istället valde man att placera huset på gatan och omvandla parkeringen till en grön campusgård. Målsättningen var att skapa ett eget och samtida uttryck med en tydlig koppling till Lallerstedts karaktärsfulla bebyggelse på campus.

Fasaderna är utförda i tegel för att harmonisera huset till den befintliga miljön. Teglet är specialgjort  från Haga Tegelbruk, Sveriges enda kvarvarande fasadtegelbruk, och har omsorgsfullt handmurats på plats av SEHEDs murare.

Läs mer om Hållbarhetshuset på AIX webbplats.

Entreprenaden genomfördes 2017-2018.

Källor: AIX och SPEF.