Vanliga frågor och svar (FAQ) för boende i brf Bofinken
Här har vi har samlat en del frågor som rör den pågående renoveringen. Klicka på flikarna nedan för att läsa frågor och svar i respektive kategori.
Hittar du inte svaret på din fråga kan du mejla in till webformuläret på webforum.
Längst ner på denna sida hittar du en film som visar förberedelserna du som boende måste genomföra innan fönsterbytet. Kika gärna på den!
– Vilka tider arbetar ni?
I normala fall arbetar vi kl 07.00 – 17.00. Dock kan ibland fasadarbetena dra ut på tiden eftersom vissa moment är beroende av vädret.
– Mellan vilka tider borrar ni?
Vi utför störande arbeten såsom bilning och borrning mellan kl 08.00 och 17.00. Detta innebär att vi utför förberedande arbeten mellan kl 07.00 och 08.00 för att kunna starta de störande arbetena kl. 08.00.
– Tidplanen är så generell, kan jag få en detaljerad tidplan som rör just min lägenhet?
Cirka en vecka innan vi behöver tillträde till din lägenhet får du en avisering. Anledningen till att vi inte har längre framförhållning är att vi först då med säkerhet vet att vi kan komma. Vi behöver ta hänsyn till sjukdom, semester och annan frånvaro samt tillträde till övriga boendes lägenheter. Den korta aviseringstiden gör att du med säkerhet vet att vi verkligen kommer på aviserad tid.
– Varför genomför ni så många syner och besiktningar i lägenheten?
Vi utför en syn i din lägenhet inför fönsterbyten och balkongarbeten för att dokumentera de ytor/områden i lägenheten vi ska arbeta i och runt. Det är för både oss som entreprenörer och er som boendes säkerhet att dokumentera (protokoll och foto) ev tidigare skador för att undvika meningsskiljaktigheter efter utfört arbete. Vi utgår alltid att fastigheten klarar beställda arbeten.
Efter utförda arbeten sker en besiktning av en av föreningen utsedd besiktningsman. Efter att besiktningen är gjord levereras ett besiktningsprotokoll till föreningen och till oss som entreprenörer. I protokollet står eventuella besiktningsanmärkningar som vi som entreprenör måste åtgärda.
– Varför får jag inte renovera min lägenhet under pågående byggarbeten?
I första hand handlar det om huvudansvaret för arbetsmiljön som ligger på entreprenören under projektets gång. Eftersom vi gör arbeten inne i er lägenhet så kan vissa av arbetena vara i nära anslutning till varandra. För att undvika meningsskiljaktigheter när vi besiktigar våra arbeten så ber vi er att undvika renoveringsarbeten under denna period.
– Vad gör ni för åtgärder för att öka säkerheten nu när jag har en ställning framför mina fönster och balkong?
Runt trapptornet bygger vi väggar och dörren låses utanför arbetstid; 17.00 – 07.00.
Vi monterar kameralarm på ställning. Kameralarmet är ett tyst larm och om någon visar sig i bild så går ett larm till en väktare som åker ut och avhyser den som har visat sig. Entreprenören står för larmkostnaden. Larmutryckningar står föreningen för, är det en boende som har utlöst larmet så kommer kostnaden debiteras den boende.
– Kommer jag att komma åt utrymmen i källaren typ cykelrum, soprum etc?
Vår ambition är att alla dörrar och öppningar kommer att vara tillgängliga, vissa undantag behöver vi kanske göra dock aviserar vi det i god tid och informerar om hur tillgängligheten blir om vi måste ändra något.
– Hur garanterar ni säkerheten när det står fasadställning utanför våra fönster?
Vi genomför åtgärder för att försvåra för obehöriga att ta sig upp för ställningen. Dock kan vi inte garantera att det inte ändå sker. Vi aviserar våra arbeten som sker utanför arbetstid och om någon obehörig iakttas utanför denna aviserade tid, bör polisen kontaktas. Tänk också på att alltid stänga fönster och dörrar när du lämnar lägenheten.
– Varför plastar ni in våra nya fönster?
Vi utför putsarbeten i nära anslutning till de nya fönstren. Puts är frätande och kan fräta sönder plåt och glas, så det enkla svaret är för att skydda era nya fönster från skador.
– Hur länge måste plasten sitta på fönstren?
Vi räknar med att plasten måste sitta för fönstren i 8-10 veckor. Under den tiden kommer det inte att vara möjligt att vädra. Plasten får inte skäras i eller på annat sätt skadas då det kan förstöra fönstren om de utsätts för bruk.
– Det finns asbesthaltiga material på fasaden/balkongen, hur hanterar ni detta?
Vi använder oss av entreprenörer med tillstånd att hantera miljöfarliga material. Vid sanering av asbest täcker vi öppningar (ventiler), öppna hål etc. Det är viktigt att ni som boende inte öppnar fönster under detta moment. Vi kommer att avisera när sanering skall utföras.
– Hur kommer den nya färgsättningen att se ut?
Illustrationer på den nya färgsättningen finns på föreningens hemsida och är fastställd tillsammans med färgsättare, antikvarie och Stadsbyggnadskontoret på Solna stad.
– Kan jag använda balkongen under renoveringens gång?
Nej. Av säkerhetsskäl kommer balkongen att vara avstängd under renovering.
– När behöver jag tömma min balkong?
Vi aviserar dig om tömning av din balkong så du behöver inte göra något innan du får en avisering med datum, i din brevlåda.
Anledningen till balkongtömningen är dels för framkomlighetens skull och dels för att skydda dina ägodelar på balkongen.
– När låses min balkong?
Balkongen låses direkt när ställningen är uppmonterad.
– Jag har eluttag och eldragningar samt belysning på min balkong, behöver jag ta bort det?
Lösa installationer behöver du som boende ta bort själv. Fasta elinstallationer hanteras av föreningen inför projektstart.
– Jag har hört att jag ska kunna göra tillval till min balkong, vad kommer jag att kunna göra för tillval?
Ja, det stämmer att du kommer kunna göra tillval till din balkong. Du kommer att få en avisering i brevlådan med inloggningsuppgifter till en tillvalsportal på nätet, där kommer du att kunna beställa tex inglasning eller markis till din lägenhet. Betalning sker direkt på beställningsportalen och är bindande.
Exakt vad du som boende kan göra för val ser du på tillvalsportalen och kan vara olika beroende på var du bor.
– Varför kan jag inte köpa både inglasning och markis?
Det går inte att göra dessa val eftersom ett montage av markis och inglasning krockar med varandra.
– Mitt husdjur är hemma på dagarna, det är väl inga problem?
Oftast inte. Men när vi bilar balkongerna låter det väldigt högt och vibrationer kan leta sig in i lägenheten vilket kan skapa oro och otrygghet hos ditt husdjur. Om du har möjlighet att låta ditt husdjur vistas på annan plats under bilningen, är detta vår rekommendation. Vi aviserar innan bilning påbörjas.
– Ni kan inte komma och byta fönster den dag som ni har angivit i aviseringen, jag vill byta dag.
Det är av yttersta vikt att vi får tillgång till din lägenhet på aviserad tid. Montaget följer ett planerat mönster och om vi inte kommer in på aviserad tid så drabbar det din granne och oss som entreprenör. Vi får även kostnader som drabbar dig som boende och även föreningen.
– Vi har fått aviserat att fönsterbytet ska börja en fredag och i aviseringen står det att arbetet tar upp till 2 dagar. Kommer ni på lördagen då?
Arbetet tar 2 dagar och vi utför arbetet under fredagen och kommer åter nästa vardag.
– Jag vill inte lämna ifrån mig min lägenhetsnyckel så länge som ni önskar.
Vi samlar in nycklar 1 (en) gång, oftast inför försynerna i respektive fastighet, nyckeln behåller vi sedan under hela tiden i er fastighet, vi har inte möjlighet att samla in nycklarna fler gånger än en gång. Vi aviserar dock inför varje gång som vi behöver tillträde. De tillfällen som vi behöver tillträde kan vara, försyn, montage, efterkontroll, fönstertvätt, besiktning samt ev. besiktningsåtgärder.
Om ni inte lämnar nyckel vid insamlingen förväntar vi oss att ni är hemma eller på annat sätt ser till att vi får tillträde till lägenheten vid alla dessa tillfällen.
– Vi har standardfönster, varför måste ni komma och mäta då?
Standarden gäller konstruktion och utseende, inte storlek. Därför måste vi mäta dina fönster för att försäkra oss om att vi beställer rätt fönster.
– Måste jag vara hemma när snickarna kommer för att byta fönster?
Nej. Det är dock viktigt att din nyckel överlämnas vid nyckelinsamlingen. Om ni inte lämnar nyckel vid insamlingen förväntar vi oss att ni är hemma eller på annat sätt ser till att vi får tillträde till lägenheten vid tillfällen då vi behöver tillträde.
– Hur lång tid tar fönsterbytet?
Vi räknar med att fönsterbytet tar 2 dagar. Efter det tar efterlagningen vid och den kan ta mellan 3 och 14 dagar, beroende på projektets omfattning och ev. oförutsedda situationer.
– Behöver jag verkligen flytta bort möbler 1,20 m från fönstren?
Ja. Det är tunga fönster som ska monteras och av arbetsmiljöskäl behöver montörerna utrymmet. Alla fönster måste gå att öppna 90o för att kunna lyftas av.
– Blir det mycket damm i lägenheterna vid fönsterbyte?
Ja, det blir en del. Vi tar bort alla gamla fönster samtidigt och korsdraget gör att damm sveper in. Montörerna grovstädar men det fina dammet rår de inte på. Därför är det viktigt att du skyddar möblerna med t.ex. gamla lakan eller gardiner.
– Varför tar montörerna inte av sig skorna när de jobbar i lägenheten?
Av arbetsmiljöskäl, för att skydda sig, måste fönstermontörerna ha skor med stålhätta i lägenheten.
– Vad gör jag med mitt husdjur under tiden som fönsterbytet sker?
Vi kan inte ta ansvar för husdjur i lägenheten under fönsterbytet. Ägaren själv är ansvarig för att djuret inte kommer i kontakt med montörerna. Det finns montörer med pälsallergi och vi har även hundrädda montörer som inte kan utföra sitt arbete om en hund lämnas kvar ensam i lägenheten.
– Vad behöver jag som boende göra för att förbereda för fönsterbytet?
Se gärna filmen ”Hur du förbereder dig för fönsterbytet” som ligger längst ner på denna sida.
– Varför är det så svårt att öppna de nya fönstren?
Vanligtvis beror det på att tätningslisterna är nya och därmed fullt expanderade. Spänningen minskar med tiden och gör fönstren lättare att öppna.
– Det är imma på mina nya fönster, varför?
När utomhusluften är fuktig kan det bildas kondens på utsidan av fönstren. Fukten är ett tecken på att fönstrens isolerande funktion fungerar på ett bra sätt, de hjälper till att behålla värmen inne. Kondensen försvinner vanligtvis under dagen när utomhusluften blir torrare.