2019-04-29 | Tony Sundqvist är 70 år gammal – hur gör han?

Den Tresson-anställde muraren Tony fyllde 70 år i slutet av februari. Det i sig kanske inte är så märkvärdigt. Det är däremot faktumet att Tony fortfarande arbetar heltid som murare, efter 52 år i yrket, varav 8 år hos Tresson. Vi bestämde oss för att försöka ta reda på hur någon klarar av en lång karriär i ett så tufft fysiskt yrke.

Vi träffas på arbetsplatsen brf Reimer, där Tonys murarlag förbereder för att putsa det tredje huset av fyra sammanlagt. Att få Tony att ta sig till kontoret är nästintill omöjligt, vill man träffas får man ta sig dit han befinner sig. På fasadställningen oftast.

Vad har du gjort för att klara av så många år i yrket?
– Inget speciellt. Styrketräning ingår mer eller mindre i arbetsmomenten. Dessutom är jag så trött på kvällarna efter allt fysiskt arbete, att all form av extra träning är utesluten. Har aldrig skadat sig i arbetet, inte heller fått förslitningsskador. Genomgick en höftoperation för 10 år sedan men den hade inget med mitt yrke att göra.

Mycket måste ha förändrats inom yrket under alla dessa år, eller?
– Maskinerna har blivit modernare, det är allt. Annars har inte något förändrats. Det här är ett hantverk från fingerspetsarna och ut och så kommer det nog alltid att vara. Sen är det färre lärlingar än tidigare. Troligtvis vill de jobba med media, de vill nog inte skita ner sig nuförtiden.

Vad har varit bäst med yrket?
– Friheten och möjligheten att vara utomhus. Ingen bas i arslet med stoppur som det kunde vara i fabriksmiljö. Och det är upp till oss själva att ta ansvar, ju sämre vi jobbar – desto sämre tjänar vi.

Om du inte blivit murare, vad tror du att du hade gjort då?
– Det hade nog blivit plattsättare, eller kanske gymnastikdirektör (läs: gymnastiklärare). Min yrkeslärare ansåg att jag skulle bli byggingenjör men jag la ner alla planer på vidare studier efter yrkesskolan eftersom jag inte vill plugga mer. Jag har aldrig ångrat mitt val.

Har du några råd att ge yngre murare, eller ungdomar som funderar på att bli murare?
– Jag upplever att det är lägre arbetsmoral idag än tidigare så jag anser att man bör fundera på om man är beredd att ta ansvar för sitt arbete. Om man uteblir så drabbas inte bara bygget utan även kollegorna som får ta en större börda. Varje person har en viktig funktion på byggena och det går ut över många om en person inte gör sitt jobb.

När du sen går i pension, vad ska du göra med all tid?
– Det vete fan. Har inte bestämt än. Men alla säger att man ska spela golf som pensionär så det kanske jag gör. Jag ska i alla fall prova på, det kan man göra. Sen ska jag vara mer med mina barnbarn.

Tony säger att han kommer att gå i pension till hösten, då renoveringen av brf Reimers hus är klart. Det är med ett uns av kluvenhet vi släpper honom, vi unnar honom all glädje och tid med barnbarn och hobbys men för oss på Tresson blir det helt klart lite tomt.